Obachan-ichi Yamaoka

Obachan-ichi Yamaoka

Obachan-ichi Yamaoka
(Grandmas' market in Yamaoka)

Obachan-ichi Yamaoka is a roadside station in Yamaoka-cho, Ena City, Gifu Prefecture. It is located along Gifu Prefectural Road 33.
(This "Obachan" is pronounced "o-ba-a-cha-n".)

There is a very large wooden waterwheel as the landmark. It is right next to the Ori-gawa Dam and its dam lake, and has the good scenery. The parking lot is large and easy to get in and out, and the toilets are clean and easily accessible.

There are also snack stall, restaurant and souvenir shop selling local specialties. The restaurant uses local seasonal vegetables and wild plants, and the menu varies by seasons. The variety of snacks is rich, and we can enjoy sitting on a chair in the arbor while looking up at the large waterwheel. There is a path around the wooden waterwheel, and you can look up from various angles. During the holiday season, events that families can enjoy are also held.

In addition, you can walk to the adjacent Ori-gawa Dam, and if it is business hours, you can also tour the inside of the dam.

Recommended 3 selections

Agar
Agar is a special product of Yamaoka-cho, and it is reputed for its good quality and easy control of the amount used. Its key is the shape of the agar that looks like a bunch of long strings, and drying the agar in the harsh cold of Yamaoka-cho. There are also menus that use this at the restaurants in Obachan-ichi Yamaoka.
As an aside, my recommendation is "Nikki(cinnamon)-flavored agar confectionery". In Gifu Prefecture, its sweetness with spicy flavor is loved by many residents, and the confectionery is also sold at many supermarkets.
Karasumi
Here, it is not a delicacy using mullet ovaries, but a sweet steamed confection using rice flour, and is also used to celebrate the traditional Hina-matsuri in the Kiso region. With a rustic sweetness and a motchiri (elastic, soft and slightly sticky) texture, it makes people addictive. What's more, the ones sold in Obachan-ichi Yamaoka are handmade by local ladies.
Sato-yama cuisine
That's the local cuisine handmade by local ladies using fresh vegetables and wild plants. The menu changes seasonally. In addintion, if you enjoy them in a restaurant, please pay attention to the tableware that is served with the dishes, because their tableware is made by the local potter.

Click here for the official website.

*** in Japanest ***

おばあちゃん市・山岡

岐阜県恵那市山岡町にある道の駅です。岐阜県の県道33号線沿いにあります。

ランドマークは、非常に大きな木造水車です。すぐ横には小里川ダムとダム湖があり、景色がいいです。駐車場は広くて出入りしやすく、トイレも清潔で利用しやすい位置にあります。

他には軽食販売コーナー、食堂、売店があり、地元の名物や特産品が売られています。食堂では地元の旬な野菜・山菜が使われており、献立は季節によって異なります。軽食メニューも充実しており、東屋の椅子に腰掛け、水車を見上げながら楽しめます。木造水車の周囲には小道があり、いろんな角度から見上げることもできます。行楽期には、家族で楽しめるイベントを開催することもあります。

また、隣の小里川ダムへは歩いて行けますし、開館時間であれば内部見学も可能です。

オススメ3選

寒天
山岡町の特産品で、良質で、使用量を調節しやすいと評判です。その秘訣は、細長い紐の束のような寒天の形状と、山岡町の厳しい寒さで乾燥させることです。おばあちゃん市のレストランには、これを用いたメニューもあります。
余談ですが、私のお勧めは「ニッキ味の寒天菓子」です。岐阜県では、ニッキの風味が効いた甘さが多くの県民に愛されており、スーパーでも売られているほどです。
からすみ
ここではボラの卵巣を用いた珍味ではなく、米粉を使った甘い蒸し菓子です。木曽地方の伝統的な、ひな祭りの祝い菓子でもあります。素朴な味わいと、もっちりとした食感がくせになります。なお、おばあちゃん市・山岡で売られているものは、地元のご婦人たちの手作りです。
里山料理
とれたての野菜・山菜を使った、地元のご婦人たちの手作りによる郷土料理です。季節ごとに献立が変わります。また、食堂をご利用の際は、地元の陶芸家の手による陶器が用いられていることにも、ぜひご注目ください。

公式サイトはこちらからどうぞ。

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